Κατάλογος
Δημιουργοί
Κυκλοφορίες
Διάφορα

Επικοινωνία

Μαμούθ κόμιξ

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Editorial
Γύρω από την τούρτα του Albert
O Asterix και οι φίλοι του
Ευχές αναγνωστών

         

" ΟΙ ΗΡΩΕΣ & ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΣ"

Τα κόμικς κάποιοι τα θεωρούν έναν από τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου εκτός από κάποιες πολύ αυστηρές μαμάδες που πιστεύουν πως απασχολούν τον μέλλοντα γιατρό ή αρχιτέκτονα γιό ή κόρη τους από τη μελέτη. Οι ήρωες μέσα στα κόμικς βλέπουν με μια δική τους μονοδιάστατη ματιά μάλλον, τον κόσμο γύρω τους και αν είχαν μάτια να σηκώσουν το βλέμμα πάνω από το χαρτί θα αντίκρυζαν ένα τεράστιο κόσμο γιγάντων να τους παρατηρεί να πηδούν από καρέ σε καρέ με μια κίνηση που δεν έχει σχέση με την κίνηση στην πραγματική ζωή -αφού οι ενδιάμεσες στάσεις λείπουν - κίνηση όμως τόσο πραγματική όσο πραγματική είναι και η δική μας. Και έτσι όπως εμείς βλέπουμε αυτούς, παρόμοια και αυτοί θα μπορούσαν να βλέπουν εμάς κάτι ιδεατά πιθανόν όπως θα έλεγε ο ψυχαναλυτής Jacques Lacan. Αυτός που βλέπει “βλέπεται” και αν σκεφτεί κανείς ότι τα κόμικς είναι μια δημιουργία με σκοπό την αυτογνωσία μέσω του σκίτσου τότε τα κόμικς, οι ήρωες, οι ιστορίες πράγματι μας “βλέπουν” αφού εμείς τις φτιάξαμε για να καταλάβουμε καλύτερα τους εαυτούς μας. Κατά συνέπεια τα κόμικς είναι “φίλοι μας” που έχουν και αυτοί κάποιο μερίδιο στο να νιώθουμε καλά όταν τους “κάνουμε” παρέα.


Μια διαφορετική φιλία, ανθρώπινη και χτισμένη με δεσμούς πολλών χρόνων εκφράστηκε από τριάντα τέσσερις δημιουργούς προς τον Albert Uderzo για την ογδοηκοστή επέτειο των γενεθλίων του με ένα άλμπουμ ειδικά για την περίπτωση με τίτλο “Ο Αστερίξ και οι φίλοι του”. Για την εκδήλωση αυτή είχαμε αναγγείλει ένα διαγωνισμό ο οποίος έγινε ταυτόχρονα και σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπου οι συμμετέχοντες θα έστελναν μια ευχή στον Albert με μια κάρτα ή ένα σχέδιο. Οι συμμετοχές ήταν πολλές αφού ξεπέρασαν τις 150, από ηλικίες 8-60 ετών, κάτι που αποδεικνύει το πόσο δημοφιλής είναι ο Αστερίξ και ο μπαμπάς του. Δε νομίζουμε ότι το έπαθλο ήταν ακριβώς το μόνο κίνητρο γιατί οι δημιουργίες ΣΑΣ ήταν κάτι παραπάνω από καλές δεδομένου ότι έγιναν από ένα πολύ ευρύ κοινό που άσχετα αν μπορούσε να σχεδιάσει ή όχι παρουσίασε μια δημιουργικότητα που ήταν αυθόρμητη, φιλική και ενθουσιώδης για έναν καλλιτέχνη τον οποίο ακουστά έχει μόνον μέσω του Αστερίξ ή έστω μέσω του ίντερνετ. Ετσι αυτό το COMICON, έχει σαν θέμα τον Αστερίξ μόνον και αφιερώνεται σε σας που σχεδιάσατε όλες αυτές τις κάρτες και τα σχέδια καθώς και σε όλους τους αναγνώστες μας που αγαπούν και απολαμβάνουν τον μικρόσωμο γαλάτη.

Αφού είμαστε στην εποχή των διακοπών, σας ευχόμαστε, να είστε πάντα με την παρέα των “φίλων” σας για δροσερό και χαρούμενο καλοκαίρι !
Η.Χ

Η.Χ


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ALBERT

Η 25η Απριλίου δεν ήταν μια ιδιαίτερη μέρα στο Παρίσι για την υπερβολική ζέστη - που άγγιζε τους 28 βαθμούς - μόνο.
Ηταν μια ιδιαίτερη μέρα λόγω των εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης για τα 80 χρόνια του “μπαμπά” - μαζί με τον Rene Goscinny - του Αστερίξ, Albert Uderzo. O Albert χαρούμενος για την είσοδο στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, δεκαετία στην οποία μπαίνει χωρίς παρακμή, σκέφθηκε να καλέσει αναγνώστες από διάφορες ευρωπαικές χώρες , ώστε να γιορτάσουν μαζί του την επέτειο και να μοιραστεί μαζί τους μια χαρά ολότελα προσωπική.Αλλά ο ίδιος δεν έμεινε εκεί, σε μια απλή γιορτή γενεθλίων, αλλά διοργάνωσε μια έκθεση για ένα άλμπουμ το οποίο δημιουργήθηκε προς τιμήν του από τριαντατέσσερις καλλιτέχνες οι οποίοι έστησαν από μια δική τους ιστορία με τον Αστερίξ ή τον Albert θέμα αλλά φυσικά με την ιδιαίτερη σφραγίδα τους. Το άλμπουμ αυτό το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει έχει φυσικά τον τίτλο “ο Αστερίξ και οι φίλοι του”.


Στην Ελλάδα οι εκδότες του Αστερίξ, δηλαδή εμείς, αναγγείλαμε με τη σειρά μας την πρόσκληση του Uderzo και ζητήσαμε να στείλετε την ευχή σας με κάποιο δημιουργικό τρόπο, δηλαδή είτε με κάρτες είτε με σχέδια, πράγμα φυσικό άλλωστε αφού ο αποδέκτης τους είναι ένας σκιτσογράφος.
Η τυχερή, Σοφία Μουτίδου, που επιλέχθηκε, επισκέφθηκε τα γραφεία της Albert Rene και όχι μόνο, αλλά παρακολούθησε τα δρώμενα, παρακάθησε στο επίσημο δείπνο και μπόρεσε να γνωρίσει πολλά επιφανή πρόσωπα του κόσμου των κόμικς .Η επίσκεψη στο στρατηγείο του Αστερίξ, στον χώρο όπου η ομάδα του Uderzo συσκέπτεται και αποφασίζει τις ενέργειες της ήταν μια εμπειρία. Χώροι, ειδικά διαμορφωμένοι σε ρωμαικό ύφος και γαλατικό φυσικά, ολόγυρα εικόνες και αναμνηστικά από τις ταινίες, τις ιστορίες και δεκάδες μικροαντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον μύθο που λέγεται Αστερίξ. Πιάσαμε μήπως τη σκέψη σας; Οχι, αγριογούρουνα δεν υπήρχαν!
Αλλωστε στη λεωφόρο Βίκτωρος Ουγκώ είναι λίγο δύσκολο να τα συναντήσεις.
Επίσκεψη κατόπιν και γνωριμία με τον Uderzo στον προσωπικό του χώρο, στο γραφείο που δημιουργεί τον μεγαλύτερο μικρόσωμο και πιό πολυδιαβασμένο ήρωα των κόμικς. Ο “δάσκαλος”, απλός, χαμογελαστός, με ερωτήσεις και μια καλή κουβέντα ή ένα

πείραγμα για τον καθένα από τους παρευρισκόμενους. Χωρίς καν γραβάτα, αλλά με το διακριτικό της Λεγεώνας της Τιμής στο πέτο , ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνώρισης της πατρίδας του στον καλλιτέχνη.Μια παρέα έφυγε από το “στρατηγείο” για το χώρο της έκθεσης . Ακολούθησαν απο πίσω δεκάδες δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι που περίμεναν τον μεγάλο γάλλο καλλιτέχνη κατά την άφιξή του. Κάποιοι έδειξαν να εκπλήσσονται. “Μα δεν το περίμενες;! Είναι ο δημιουργός του Αστερίξ και είμαστε στη Γαλλία, μια χώρα που ξέρει να τιμά και να απολαμβάνει την Τέχνη σε όλες της τις μορφές”.Γνωστές και λιγότερο γνωστές μορφές του χώρου ήταν εκεί για να χαιρετήσουν και να τιμήσουν τον Uderzo. Loustal, Brosel, Arleston,Graton, Achde μεταξύ άλλων...Οι φαν κυνηγούν τους αγαπημένους τους σχεδιαστές για ένα αυτόγραφο και όλοι μαζί ποιόν άλλο; Τον Albert Uderzo ! Σαμπάνια και κόμικς, φλας και χαιρετίσματα για την Ελλάδα απο τους πολλούς που την αγαπούν και έχουν μια γλυκειά ανάμνηση. Κορυφαίος της βραδιάς ο χειμαρώδης Brosel που παραλίγο να κλέψει την παράσταση με το χαμόγελο του και την φιλική και έξω καρδιά συμπεριφορά του. Φαίνεται πως ήθελε να καταρίψει τον μύθο του “κρύου” γερμανού.

Στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε για τους λίγους τυχερούς φάνηκε η αγάπη των φίλων και συνεργατών για τον Albert Uderzo.Δώρα που συγκίνησαν ,δώρα που θύμισαν, δώρα που προκάλεσαν την γενική χαρά με τη διαφορετικότητα του χιούμορ τους. Και το grand finale ;Oλοι οι ήρωες που δημιούργησε με το πενάκι του, όλοι αυτοί που ξέρουμε από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, τον Μαθουσαλίξ και τον Βάρδο, τη Φραμπάλα και τους Ρωμαίους να δίνουν τη δική τους παράσταση, να δίνουν το δικό τους ξεχωριστό δώρο στον άνθρωπο και καλλιτέχνη που τους έδωσε πνοή και τους έκανε διάσημους παγκοσμίως.Ο maitre στο τέλος,φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε, υποσχέθηκε και άλλες περιπέτειες και ανανέωσε το ραντεβού με όλους για τα 100α γενέθλια του! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ALBERT από όλους εμάς που μας χάρισες ήρωες που σκέφτονται ελεύθερα !
Κ.Κ


O ΑΣΤΕΡΙΞ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ

[...Επετειακά και όχι μόνον, τριανταεπτά καλλιτέχνες από διαφορετικά κράτη συγκέντρωσαν τις ευχές τους σε ένα μοναδικό τεύχος - διασταύρωση, συμβολική και υλική όταν θέλησαν να πουν “Χρόνια Πολλά” στον Albert Uderzo. Αυτό δείχνει όχι μόνον το σεβασμό τους και την συμπάθεια σε ένα από τα καλύτερα “χέρια” κόμικς που έχουν υπάρξει ποτέ αλλά και πως μπορεί ένα κοινό θέμα να ειδωθεί από πολλές όψεις και να φτάσει σε μας που διαβάζουμε πιό πλούσιο. Φανταστείτε πχ. ένα κόμικς του Bilal ζωγραφισμένο από τον Mezieres του Βαλεριάν, τον Ρavlovic του Ελ Νίνιο, τον Rosinski του Θόργκαλ και τον Moebius του Ινκάλ. Ο πρόλογος του τεύχους αυτού το οποίο κυκλοφορεί εδώ και καιρό αναφέρει :

Τριανταεπτά καλλιτέχνες, με διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές αντιλήψεις, θέλησαν όλοι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να τιμήσουν εκείνον που (αυτοί και λίγοι άλλοι) θεωρούν Δάσκαλό τους ή φίλο τους. Για έναν λάτρη του Αστερίξ, κάτι τέτοιο θυμίζει γιορτή! Αυτή η τιμητική προσφορά συνενώνει ανθρώπους που, ασφαλώς, δεν είχαν πια την ηλικία τους όταν σχεδίασαν τις σελίδες που θα δείτε σε λίγο. Όχι, είχαν ξαναγίνει τα παιδιά που ήταν όταν ανακάλυψαν τις περιπέτειες του Αστερίξ. Κι αν όλοι ενθουσιάστηκαν με την προοπτική της συμμετοχής, για εμάς, αναγνώστες του Αστερίξ, ο τόμος αυτός, όπου συνοικούν απίθανοι Αστερίξ, είναι μια μαρτυρία του μοναδικού ρόλου που αυτή η θρυλική σειρά κατέχει και θα κατέχει πάντα στο Πάνθεον του παγκόσμιου κόμικς.Ανάλογα με το γούστο σας, θα προτιμήσετε αυτή ή την άλλη σελίδα, αλλά όλες βασίζονται στον πηγαίο κώδικα του κόμικς. Αυτόν τον πηγαίο κώδικα που, μια μέρα του Αύγουστου του 1959, σ' ένα μπαλκόνι του Μπομπινύ, περιφερειακής συνοικίας της Λουτέτια, επέτρεψε σε δυο παιδιά μεταναστών, τον Μπεμπέρ και τον Ρενέ, να εφεύρουν μέσα σε λιγότερο από μια ώρα, τη μεγαλύτερη επιτυχία των κόμικς του 20ού αιώνα!Συνεπώς, αυτό το άλμπουμ αναμένεται να έχει ασφαλώς επιτυχία ή επιτυχία ασφαλώς (όπως θα διόρθωνε ο έτερος Ντυπόν) σε όλους τους λάτρεις του είδους. Κάτι που σημαίνει πως, όταν μπαίνει στη μέση το κόμικς, η τέχνη αυτή δεν έχει ισάξια της στο να ενώνει όλους τους ονειροπόλους δηλαδή ό,τι δεν θα έπρεπε ποτέ να παύουμε να είμαστε.Τέλος, αυτή η επιτυχία θα επιτρέψει την επιστράτευση του Αστερίξ ο οποίος θα είναι, από το φθινόπωρο του 2007, ένας απόλυτα επίσημος πρέσβυς μιας κεφαλαιώδους υπόθεσης, όπως είναι η προάσπιση του παιδιού.

Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη αυτής της έκδοσης προορίζεται στην υποστήριξη του έργου του Συνηγόρου του Παιδιού, βοηθώντας κυρίως τα παιδιά της Ε' Δημοτικού στη Γαλλία να γνωρίσουν καλύτερα τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Είναι ένας τρόπος ενημέρωσης των παιδιών που το χρειάζονται: «αυτό που ζω ίσως να μην είναι φυσιολογικό, κάποιος κάπου μπορεί να με βοηθήσει». Ο Αστερίξ θα βοηθήσει να επιβεβαιωθεί ότι το παιδί δεν έχει μίνι-δικαιώματα, αλλά τα δικαιώματα ενός ολόκληρου ανθρώπου!Αν αυτό το αφιέρωμα έχει λίγο τη μορφή βάθρου ανδριάντα (για έναν άνθρωπο που το μόνο του όνειρο είναι να ξανακατέβει απ' αυτό), θα επιτρέψει ταυτόχρονα να μπει ένα λιθαράκι στο κτίσμα της προστασίας της παιδικής ηλικίας. Ως εκδότες, πρέπει να σκεφτόμαστε και το μέλλον, αφού, όπως καταλαβαίνετε, ίσως και να πρόκειται για μελλοντικούς μας αναγνώστες... Όχι, πλάκα κάνουμε...Χρόνια Πολλά, Μπεμπέρ, από τους αναγνώστες (τέτοιοι είμαστε όλοι) κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν εδώ. Ζητάμε συγγνώμη απ' όσους δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, αλλά ο τόμος είναι ήδη παχύτερος απ' ό,τι είχαμε προβλέψει, λοιπόν τα ξαναλέμε στα 100ά γενέθλια, σύμφωνοι;...]ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ALBERT UDERZO
ΣΧΕΔΙΑ, ΚΑΡΤΕΣ & ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
οπως σας είπαμε στο editorial του τεύχους, εδώ θα βρείτε κάποια σχέδια από αυτά που έκαναν αναγνώστες από 8 έως 60 ετών για να πουν “Χρόνια Πολλά!” στον Albert Uderzo στις 25 Απριλίου . Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται πολλά λόγια για το θέμα αυτό αφού οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.


Hosted by Iris Media  

Copyright 1998 ΜΑΜΟΥΘ COMIX
Σχεδίαση site ΜΑΜΟΥΘ COMIX