Κατάλογος
Δημιουργοί
Κυκλοφορίες
Comicon
Διάφορα

Επικοινωνία

Μαμούθ κόμιξ

Derib(Claude Ribaupierre)
ΓΙΑΚΑΡΙ

Με πραγματικό όνομα το Claude Ribaupierre, o Derib γεννήθηκε το 1944 στο καντόνι του Vaud της Ελβετίας. Στην ηλικία των 20 ετών μπαίνει στο στούντιο Peyo όπου συμμετέχει στην δημιουργία του άλμπουμ "Le Schtroumpfissime". Το 1966 σχεδιάζει για το εβδομαδιαίο "Spirou" πάνω σε ένα σενάριο του Charles Jadoul, τις μεσαιωνικές περιπέτειες του ιππότη "Arnaud de Casteloup" και πάνω σε ένα σενάριο του Maurice Rosy τη σειρά "Attila" τις διασκεδαστικές περιπέτειες ενός σκύλου προικισμένου με ομιλία και πράκτορα της ελβετικής αντικατασκοπείας.
To 1967, επιστρέφοντας στην Ελβετία επινοεί μαζί με τον σεναριογράφο Job, τις περιπέτειες μιας κουκουβάγιας φαρσέρ με το όνομα "Πυθαγόρας" για το εβδομαδιαίο περιοδικό "Le Crapaud a Lunettes".Για το ίδιο αυτό περιοδικό δημιουργούν μαζί το 1969 τον μικρό ινδιάνο Γιακαρί. Από την συνεργασία αυτή θα παραχθούν 29 τεύχη που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Le Lombard. To 1971 o Derib κλείνει μια συνεργασία με το περιοδικό Tintin και τις εκδόσεις Le Lombard όπου και εκδίδει το γουέστερν "Go West" σε σενάριο Greg. To 1972 αναλαμβάνει το σενάριο και τα σχέδια του θρύλου του "Buddy Longway" το οποίο θα τον κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Το 1981 γράφει και σχεδιάζει μιά τριλογία γύρω από τους ινδιάνους με τίτλο "Celui qui est ne deux fois" ενώ το 1988 δουλεύει πάνω στον κύκλο τεσσάρων τευχών με τίτλο "Red road", ο οποίος περιέγραφε τις τότε συνθήκες ζωής των Ινδιάνων της Β. Αμερικής.
Κατόπιν το 1991 δημοσιεύει το "Jo" μια σειρά που εφιστά την προσοχή των εφήβων απέναντι στους θανάσιμους κινδύνους του AIDS. Το 1996, πάντα στο ίδιο πνεύμα καταγγέλει την σεξουαλική εκμετάλλευση των νέων μέσα από την ιστορία "Pour toi,Sandra". To 2000, ο Derib επιτίθεται με το "No limits" σ' έναν άλλο κίνδυνο που απειλεί τους νέους: τη βία. Αυτή τη στιγμή ο Derib ασχολείται ξανά με το θρύλο του "Buddy Longway" και του οποίου τα πρώτα 16 επεισόδια ξαναεκδόθηκαν με νέο εξώφυλλο και προτίθεται να δώσει έναν επίλογο στους φανατικούς αναγνώστες της σειράς.


Φωτογραφία

Derib
Σκιτσογράφος - Σεναριογράφος
Ελβετία
Vaud
1944 -

Hosted by Iris Media Copyright 1998 ΜΑΜΟΥΘ COMIX
Σχεδίαση site ΜΑΜΟΥΘ COMIX