Κατάλογος
Δημιουργοί
Κυκλοφορίες
Comicon
Διάφορα

Επικοινωνία

Μαμούθ κόμιξ

Franquin Andre
ΣΠΙΡΟΥ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΙΟ, ΜΑΡΣΟΥΠΙΛΑΜΙ

Γ εννήθηκε στις Βρυξέλες το 1924. Σε ηλικία 20 ετών παρακολουθούσε μαθήματα στη σχολή Saint Luc και αργότερα το 1944 έγινε σχεδιαστής στο στούντιο CBA όπου και γνώρισε τον Morris, τον Peyo και τον Paape. Το 1946 ανέλαβε να σχεδιάσει για τον ήρωα Σπιρού την ιστορία Le Tank καθώς και άλλες εβδομαδιαίες συνέχειες με τον ίδιο ήρωα. Το 1948 ακολούθησε τους Jije και Morris στην Αμερική. Το 1952 εμφανίζει για πρώτη φορά τον Μαρσουπίλαμι μέσα σε επεισόδιο της σειράς Σπιρού. Το 1955-59 συνεργάστηκε με το περιοδικό Tintin για τη σειρά Modeste et Pompon. To 1957 δημιούργησε τον ήρωα "Γκαστόν ο Γκαφατζής". Σταμάτησε να σχεδιάζει το Σπιρού και Φαντάζιο το 1968.

Μεταξύ του 1972-1987 δημιούργησε πολυάριθμες ιστορίες όπως οι: Le Trombone , Pendant ce temps a Landerneau, Idees noires, Mitre railleuse κλπ. Το 1987 δίνει συνέχεια στο Μαρσουπίλαμι το οποίο εκδίδεται έκτοτε από την Marsu Productions. Δυό χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με μια σειρά κινουμένων σχεδίων στο στούντιο Odec/Kid Cartoons που παρουσιάσθηκε κυρίως στο γαλλικό κανάλι τηλεόρασης FR3.

O ίδιος ο Ηerge έλεγε για τον Franquin τόσο μεγάλος καλλιτέχνης που , αυτός μπροστά του δεν μπορούσε να συγκριθεί. Το γεμάτο παλμό γραφικό στυλ του Franquin όπως και το έμφυτο χιούμορ του τον καθιέρωσαν σαν ένα από τους μεγάλους του σχεδίου των κόμικς

Φωτογραφία

Franquin Andre
Σεναριογράφος - Σκιτσογράφος
Βέλγιο
Bruxelles
1924 -1997

Hosted by Iris Media
Copyright 1998 ΜΑΜΟΥΘ COMIX
Σχεδίαση site ΜΑΜΟΥΘ COMIX