Κατάλογος
Δημιουργοί
Κυκλοφορίες
Comicon
Διάφορα

Επικοινωνία

Μαμούθ κόμιξ

Savard Didier
ΒΑΛΕΡΙΑΝ

Γεννήθηκε το 1950 στο Saint Germain en Laye και η πρώτη του απασχόληση ήταν η διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Ασκησε αυτό το επάγγελμα από το 1972 ως το 1982. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν σχεδιαστής, στις αρχές της δεκαετίας του '70. Τα πρώτα του σχέδια έπαιρναν θέματα από τη στρατιωτική θητεία.
Τον καιρό του πραξικοπήματος στη Χιλή το '73, δημοσιεύει στην Liberation ένα φυλλάδιο με τίτλο "το θρυλικό μέλλον του Aουγκούστο Πινοσέτ" και "Ενα παραμύθι" που θα εκδοθεί από τον J-J. Pauvert. To 1974 εγκαταλείπει το Παρίσι για να εγκατασταθεί στην Αρλ. Mετά από διάφορες συνεργασίες στον τύπο, όπως το 1979 το "Demain ca ira encore mieux", επιστρέφει στο Παρίσι το 1982. Συναντά τον Nikita Mandryka, αρχισυντάκτη στο Charlie και του προτείνει το σενάριο του Ντικ Χέρισον, επηρεασμένος απο τον Harry Dickson του Jean Ray. To κόμικς είδε σαν πρώτο τόμο το "L'ombre du torero" που δημοσιεύτηκε το 1984 από την Dargaud.

O Savard ήταν ενθουσιώδης αναγνώστης κόμικς, του Jacobs και του Spirou. Στα πρώτα του βήματα επηρεάσθηκε από τους Tardi, Floc'h και Riviere. Toυ αρέσει η ικανότητα τους να βάζουν στη σκηνή κλασσικούς ήρωες, εισάγοντας ταυτόχρονα την απόσταση. Το 1985, το "Les voleurs des oreilles" κερδίζει το βραβείο Trophee 813 στο Festival Polar στη Reims. Τον επόμενο χρόνο γνωρίζει τον J-C Forest δημιουργό της Μπαρμπαρέλας και μαζί θα επινοήσουν για το περιοδικό Okapi τον Leonid Beaudragon.

To πρώτο από τα τρια δημοσιευμένα άλμπουμ, το "Le fantome de Mandchou-fou" παίρνει το βραβείο Alfred Jeunesse στο φεστιβάλ της Angouleme.Tην επόμενη χρονιά δημιουργεί το Vae Vactis.To 1991 αναλαμβάνει τους ήρωες Perlin και Pipin για τις εκδόσεις Fleurus Presse, σε σενάριο της Sylvie Escoudie. Το 1997 γράφει με την Sophie Loubiere το "Le secret du coffre rouge" ένα ραδιοφωνικό σίριαλ σε 100 συνέχειες για την France Inter.

Ηταν μια ιστορική αναζήτηση ενός μυθικού αντικειμένου από τη Βρετάνη στην Βενετία, περνώντας απο την Αρλ και τις Βρυξέλες. Το σίριαλ είχε αναφορές στον Ιντιάνα Τζόουνς, όσο και τον Ντικ Χέρισον. Τον ίδιο χρόνο ετοιμάζει για την Le Monde μια παροδική περιπέτεια Τεντέν, την "Objectif du Monde" όπου παραθέτει σκηνές από τις πιό γνωστές περιπέτειες του διάσημου ήρωα.Το 2000, ο Didier Savard παίρνει το βραβείο Prix RTL9 για το άλμπουμ "Le 7e cri", την ένατη περιπέτεια του Ντικ Χέρισον.

 

Φωτογραφία

Savard Didier
Σκιτσογράφος
Γαλλία
Saint Germain en Lay
1950 -

Hosted by Iris Media Copyright 1998 ΜΑΜΟΥΘ COMIX
Σχεδίαση site ΜΑΜΟΥΘ COMIX